S’arxiva la causa contra els Moss@s pels aldarulls a les manifestacions de Pablo Hasél

En data 8 de maig de 2024, el jutjat d’instrucció núm. 1 de Barcelona ha acordat l’arxivament de la causa per les lesions d’una de les manifestants (pèrdua d’un ull), en els greus disturbis de les manifestacions convocades per la detenció de Pablo Hasél a prop de la plaça Lesseps.

En aquesta causa s’investigaven diversos agents actuants de BRIMO, i diversos superiors, alguns d’ells representats pels serveis jurídics del Sindicat de Policies de Catalunya (SPC).

El magistrat relata, amb gran contundència, els greus disturbis, les destrosses i els atacs amb pedres, ampolles i objectes contundents, contra la comissària de CNP, i els Mossos d’Esquadra actuants. En concret fins a 9 unitats de BRIMO es van veure obligades a intervenir per la violència dels congregats.

El jutge instructor relata el correcte ús de projectils FOAM, atesa l’extraordinària violència dels manifestants, a fi i efecte d’aconseguir-ne la dispersió, i el cessament de les destrosses i danys que anaven causant, així com de la pluja d’objectes que van patir les forces d’Ordre Públic.

El magistrat arriba a comparar els fets, per la seva extraordinària violència, amb actes terroristes de baixa intensitat, com és el cas dels fets succeïts al País Basc (kale borroka).

En definitiva, conclou la inexistència de dol o imprudència pel llançament de foam, considerant l’actuació de totes les Unitats de BRIMO, plenament justificada.

Finalment, censura l’actuació de la lesionada, indicant a més la comissió d’un delicte de desordres públics i atemptat contra agents de l’autoritat, circumstància que la va exposar encara més, als projectils de foam efectuats.

La interlocutòria és recurrible davant l’Audiència provincial si bé celebrem l’arxivament de la causa contra companys que van fer la seva feina en condicions extremes, i que incomprensiblement s’han vist injustament imputats per la seva correcta actuació.