933 040 500
Aconseguim l’anul·lació al TSJ de Catalunya de la sanció a un sergent del CME
La Sala 4a del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, mitjançant sentència de data 26 de juny de 2024 anul·la la sanció imposada a un sergent del CME, per presumpta desobediència a una subinspectora del CME.
Els fets es remunten a l’any 2017 en el transcurs del dispositiu CRONOS.
Han estat 7 anys de controvèrsia judicial, en tant que la sentència del jutjat contenciós administratiu núm. 7 de Barcelona va confirmar inicialment, sota una feble argumentació, la sanció al funcionari, absolutament desproporcionada, atesa la nimietat del succés.
Al sergent, afiliat a l’SPC, se li va imposar una sanció de DOS MESOS de suspensió de sou i feina, després de fer un servei en furgoneta, al·legant motius de seguretat, i denunciar la subinspectora, que li havia ordenat la realització de la vigilància en una sinagoga propera “a peu”.
Finalment, la Sala determina (tot i que des de la nostra organització sindical el nostre afiliat va mantenir que, mai va ser una ordre sinó una recomanació), que no es van obeir les directrius, anul·lant-la per desproporcionada la sanció, i considerant incorrecta l’argumentació utilitzada per la Unitat d’afers Interns per fixar la mateixa:
“En la Resolución impugnada, para imponer una sanción superior a la mínima establecida para las infracciones graves, no encontramos una motivación singularizada más allá del tipo infractor mismo; evidentemente, la intencionalidad puede suponer una circunstancia que determine una sanción mayor dentro de los márgenes permitidos por la Ley, pero se encuentra incluida en la tipicidad, debiendo aplicarse para agravar cuando resulte acreditado un voluntad clara de incumplimiento dela orden, y no únicamente de la forma en que se ejecuta.”
Per tant, la sentència de la Sala del contenciós del TSJ limita a 16 dies, el mínim establert a la normativa per aquesta infracció. Una controvèrsia que únicament s’entén des d’un pobre exercici d’autoritat de la subinspectora denunciant i els seus superiors jeràrquics, respecte d’uns fets o discrepàncies, que es van haver de resoldre en el terreny intern de la Comissaria.
L’administració a més, haurà d’abonar els salaris del període anul·lat amb interessos, període en què el funcionari no va prestar serveis a la DGP en una deficient actuació de la DAI, una despesa per a l’erari públic, i un patiment innecessari per al company.