Emergències nuclears! Com està el pati?

No és la primera vegada que ho fem, malauradament només s’activen una mica quan passa algun accident i denunciem a mitjans de comunicació les mancances de material i formació.

L’última vegada que es va haver d’intervenir va ser el gener de 2020, per una explosió en una empresa de productes químics a la Canonja

Pel Sindicat de Policies de Catalunya és una prioritat tot allò que està relacionat amb la salut dels/les treballadors/es i la prevenció laboral.

Fa massa temps que rebem diverses queixes d’afiliats de la zona on hi ha les dues centrals nuclears operatives per la poca o nul·la formació en cas d’accident i de la utilització del poc material disponible.

Per aquest motiu hem requerit al Departament d’Interior, en aplicació a la norma que regula el Pla d’Emergència Nuclear (PEN) segons dicta el Consell de Seguretat Nuclear al Pla PENTA, que afecta les centrals nuclears d’ASCÓ i VANDELLÒS, els protocols d’actuació que afecten en aquest cas al CME (seguretat ciutadana i ordre públic), davant un possible incident nuclear que requerís l’activació del pla PENTA.

Demanem que es formi als agents del CME davant aquest tipus d’incidents, sobretot per aquells agents destinats a les comissaries de L’Ametlla de Mar i Mora d’Ebre (RPTE), i també demanem el material de protecció necessari i els aparells individuals per mesurar la dosis de radioactivitat en l’ambient (dosímetres), així com la formació rebuda per utilitzar-los.

Esperem rebre aquesta informació per verificar les possibles mancances de material, la vigència del que tenim disponible i el nivell de formació rebuda pels que en cas d’accident de ben segur hauran de participar en el pla d’emergència arribat el moment.