Gravacions d’actuacions policials i posterior publicació a xarxes socials

Des del Sindicat de policies de Catalunya hem traslladat per escrit al director general de la Policia la nostra queixa per les, cada vegada més habituals, gravacions efectuades als companys del CME i de Policies Locals en les seves actuacions.

Aquestes gravacions lluny d’acabar a l’àmbit judicial, acaben publicades sense autorització a xarxes socials. Moltes vegades infringint l’article 36.23 de la Llei Orgànica 4/2015 de 30 de març.

Normalment les gravacions estan editades de manera intencionada, sense tapar cares, posant en perill la seva integritat personal. Són insultats, amenaçats i altres improperis per la seva condició d’agent de Policia.

Tenim la “sensació” que existeix una manca de voluntat política de tramitar les denúncies administratives en aquests casos.

No ens agafa de sorpresa i menys després de veure el posicionament del Departament traslladat pel conseller Sàmper de no personar-se com a acusació particular en la gran majoria de casos. Gràcies pel seu suport i protecció jurídica conseller, quin gust treballar així de secundats!

Per aquest motiu, el Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), després de nombroses queixes, ha tornat a instar al Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, i als seus serveis jurídics, a què actuïn davant aquest tipus de situacions.

Hem aprofitat també per tornar a recordar la necessitat de dotar als agents de càmeres personals que tan bon resultat generen als Cossos que les tenen incorporades.

Els cossos que les han implementat han vist reduïdes substancialment les falses denúncies contra els agents, així com l’efecte dissuasiu que genera tenir tota l’actuació gravada que pot ser utilitzada com a prova contra aquells que insulten, agredeixen, etc.

Esperem que protegeixin jurídicament als seus treballadors, tan jurídicament quan es vulnera la llei, com dotant-nos d’aquesta eina que serveix per a protegir als agents.