933 040 500
La justícia torna a corregir a la Unitat d’Afers Interns
Fa molts anys que la Divisió d’Afers interns “atropella” els drets dels funcionaris del CME. Però gràcies al treball dels Serveis jurídics, especialment de les organitzacions sindicals del CME, moltes de les seves imputacions penals o sancions en via administrativa, han estat anul·lades per la justícia.
No sempre és així! En altres ocasions veuen com la mateixa administració a la qual han regalat el seu temps, no creuen la seva versió dels fets, ni els seus elements de defensa, i busquen sancionar-los de la manera que sigui, i al preu que sigui, provocant greus conseqüències personals i econòmiques pels funcionaris.
Un bon exemple és el cas del company d’investigació de Sabadell al que van imposar una sanció de 12 meses de suspensió de feina i sou.
Ara, el jutjat contenciós administratiu núm. 13 de Barcelona en sentencia núm. 192/2024 ha anul·lat la sanció imposada al funcionari per un suposat baix rendiment, estimant el recurs dels Serveis jurídics del Sindicat de Policies de Catalunya (SPC). Adjuntem article a El Periódico.
La infracció va ser considerada per la Unitat d’Afers Interns com a molt greu:
“Consistia en una falta rendiment manifesta, reiterada i no justificada, així com l’apatia, la desídia o el desinterès en el compliment dels seus deures.”
Tot i això, la jutge ha estimat el recurs de l’agent i ha determinat que, malgrat que és “innegable” que va existir “desobediència” a algunes ordres dels seus superiors, ja que per exemple va canviar els seus horaris sense l’autorització corresponent, “el què és cert és que “no va incórrer en una “falta de rendiment, apatia o desídia en l’exercici de les seves funcions, sinó tot al contrari… Podria concloure’s que el seu nivell d’implicació era òptim”.
Igualment, la jutgessa sosté que tampoc se li pot atribuir desídia i, per tant, una falta molt greu, per altres desobediències als seus caps, com per exemple fer diligències als jutjats relacionades amb els serveis que duia a terme sense comunicar-ho al seu sergent o fer consultes al registre mercantil.
Són casos que poden suposar una desobediència a les ordres dels superiors, remarca la jutgessa, que insisteix que “de cap manera” reflecteixen “desinterès o desídia” per part del mosso.
És urgent fer canvis, en la manera d’actuar d’una Unitat que torna a quedar en evidència, i on les al·legacions o proves a la fase administrativa, són contínuament menyspreades, pels instructors, vulnerant els Drets de defensa dels companys.