933 040 500
Reunió comissaria de Girona, 12 de maig de 2025

Des del Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), volem traslladar la nostra valoració després d’haver assistit a la reunió convocada in extremis per la Comissària Cap de la Regió Policial de Girona, celebrada el dilluns 12 de maig de 2025, arran de la notícia publicada el 8 de maig sobre la dimissió del cap de l’ARRO Girona.
La convocatòria es va produir amb caràcter urgent, dos dies després de fer-se pública la renúncia del comandament responsable de l’ARRO, un fet inèdit al cos de Mossos d’Esquadra i que ha generat un fort malestar entre el personal afectat i entre les organitzacions sindicals representatives. La reunió tenia per objecte oferir la versió de la Prefectura Regional en relació amb els fets esdevinguts, i intentar justificar el nou model de treball imposat a l’ARRO.
Sobre el nou model organitzatiu de l’ARRO Girona
Durant la reunió, la Comissària va defensar el nou enfocament estratègic que pretén implantar a l’ARRO Girona. Aquest model s’emmarca, segons la seva exposició, en una política de proximitat al ciutadà, on es prioritza la visibilitat dels agents al carrer mitjançant patrullatge a peu i trinomis amb vehicles 4×4. Així mateix, s’elimina l’operativitat conjunta amb la BRIMO en manifestacions de Nivell 3 i s’incrementa la supervisió directa del servei per part del sotscap regional.
Des de l’SPC manifestem les nostres reserves davant aquesta transformació que afecta directament la naturalesa i l’operativitat de l’ARRO, una unitat especialitzada en recursos operatius, no en tasques pròpies de Seguretat Ciutadana convencional. Advertim que aquesta reestructuració comporta desvirtuar l’essència mateixa de la unitat, i suposa un ús inadequat i desproporcionat d’uns recursos ja de per si escassos, restant capacitat per exercir la seva funció essencial: la protecció de béns i persones.
No es poden vestir sants desvestint-ne d’altres. No es pot justificar una manca de planificació estructural crònica fent ús de les unitats especialitzades per cobrir mancances d’altres àrees operatives. Considerem que, si es vol experimentar amb nous models, cal dotar adequadament les unitats, no imposar-los funcions per a les quals no van ser concebudes ni estan planificades.
Sobre la gestió de personal i la conciliació
La Comissària també va exposar mesures suposadament orientades a millorar la planificació horària i la conciliació familiar dels membres de l’ARRO, com ara:
– Garantir el descans entre jornades i una millor organització de les setmanes de servei i de festa.
– Informar de les convocatòries de manera justificada, més enllà del genèric “necessitats del servei”.
– Generar un bon clima laboral com a via per reduir l’absentisme i augmentar la disponibilitat operativa.
Des de l’SPC valorem positivament qualsevol iniciativa que permeti millorar les condicions laborals i personals dels agents, però dubtem profundament que aquestes propostes puguin implementar-se de manera eficaç si no es respecten els canals de comunicació adequats ni es compta amb la participació activa dels comandaments intermedis i del personal afectat. Els intents de blanquejar la situació amb fórmules teòriques no resolen el problema de fons: la imposició unilateral, la manca de diàleg real i el menyspreu cap a l’experiència professional dels qui són sobre el terreny.
Sobre la dimissió del Cap de l’ARRO Girona
El detonant de tota aquesta situació va ser la dimissió del cap de l’ARRO, un fet sense precedents a la història del cos. La Comissària va exposar públicament uns suposats motius personals per justificar la renúncia, sense haver mantingut cap conversa amb el comandament afectat des de feia més de dues setmanes. Aquest procedir resulta inacceptable i revela una actitud de menyspreu institucional, tant cap a la persona com cap al càrrec que representava.
Recordem que el mateix Cap de l’ARRO va comunicar la seva decisió en una reunió amb el sotscap de Regió, els Caps d’ABP i Caps de Serveis Regionals, al·legant com a única raó la seva pèrdua total de confiança i respecte envers la Prefectura Regional. En cap moment va qüestionar públicament el nou model operatiu de l’ARRO, cosa que desmunta la versió oferta posteriorment per la Comissària, que a parer nostre respon més a una estratègia de protecció de la seva imatge que a una descripció fidel dels fets.
Conclusió
Des de l’SPC lamentem profundament la gestió que ha derivat en una situació tan greu com la dimissió d’un cap d’unitat. Rebutgem rotundament la imposició d’un model organitzatiu sense consens ni recursos, i denunciem la constant intromissió de la Comissària en el funcionament intern d’una unitat que, fins ara, havia operat amb plena autonomia i amb alts nivells de professionalitat i eficàcia.
Exigim que es respecti el paper dels comandaments operatius i el seu criteri tècnic, que es reforci l’estructura de les unitats en lloc de sobrecarregar-les, i que es recuperi el diàleg social com a eina bàsica de governança i respecte institucional.
Des de l’SPC continuarem vetllant per la dignitat professional dels nostres companys i per la defensa d’un model policial eficaç, sostenible i coherent amb les veritables necessitats del servei públic.