Reunió Comissaria General d’Informació CGI 1/12/2021

Avui s’ha fet la reunió amb la Comissaria General d’Informació i SAUC. L’ordre del dia tenia 33 punts estructurats en dues famílies: Unitat de seguiments i vigilàncies i temes generals. Des del Sindicat de Policies de Catalunya, us resumim el contingut.

1. UNITAT DE SEGUIMENT I VIGILÀNCIES

1.1 Parc mòbil: motos i cotxes antics i amb problemes mecànics
Reconeixen l’envelliment dels vehicles, són els primers interessats i comuniquen que han fet reiterades peticions a l’UGR, però no depèn d’ells sinó de la licitació. La previsió és que durant el 2022 arribin vehicles nous. Encara desconeixen quin será el calendari d’entregues. Ens diuen preguntem a la comissió d’equipaments.

1.2 Nombre efectius sota mínims
També donen la raó als sindicats assistents. Expliquen que el canvi de cap i sots cap que es va fer, sens dubte ha impactat a la unitat. Han incorporat agents sense formació que s’estan formant amb els/les agents més veterans/nes.
Anuncien que durant el primer semestre del 2022 sortirà un concurs i un curs de formació. (Aquesta és la previsió que estan ultimant amb la comissaria general tècnica)

1.3 Espai dels efectius de la unitat
Ens traslladen que són una unitat operativa i, per tant, només utilitzen l’espai per recollir i deixar el material. Malgrat que sempre es pot millorar, asseguren que l’espai de què disposen compleix amb la “dignitat” suficient.

1.4 Material: roba/cascs motoristes
Tornen a reconèixer el problema i que són els primers interessats (una altra vegada) a millorar. Ens diuen que han traslladat el problema de manera reiterada a l’UGR sol·licitant material, però poc més poden fer perquè no depèn d’ells. No poden donar calendari de la solució.

2. TEMES GENERALS:

2.1 Vals de roba paisà
Es remeten a la normativa per assignar el val. Traslladen que ningú treballa uniformat/da i que permeten fer la feina a agents que no surten vestits de carrer, però que això no vol dir que puguin reclamar el val.
El representant de l’Administració Manel Isac trasllada als assistents que no és competència de la comissaria i que estem a les portes de canviar el sistema i probablement és l’últim val de roba que s’entrega d’aquesta manera. (Tal com es va informar al Consell de la policía; Es va anunciar que s’ingressaria directament l’import al compte corrent de cada afectat/da.)

2.2 RLT: concurs i places disponibles
Com ve sabeu fa 8 anys que no treuen un concurs, el que fa que efectivament un gran nombre de places estiguin cobertes amb provisionalitat i comissions de servei. Anuncien que fa un any i mig que treballen per treure’n un i aconseguir “endreçar” la comissaria.
Han demanat augment de places específiques per a la unitat central, així mateix hi ha previst un CO Seguiments i Vigilàncies, però no saben encara el nombre de places. També està prevista una LD amb 120 places d’agent, 40 de caporal/a i 16 de sergent/a

2.3 Hores acumulades
Admeten el problema d’excés d’hores acumulades. Ens traslladen que fa 2 anys des que es van fer càrrec de la comissaria i que la directriu és minimitzar l’acumulació d’hores (per aquest motiu han reduït les guàrdies presencials al mínim) i possibilitar el gaudiment de les bosses existents.
Davant la proposta de poder pagar hores extraordinàries estan absolutament a favor malgrat que no depèn d’ells. Se’ls recorda que els/les agents han acumulat quan ha interessat a la comissaria, i es demana que deixin triar als/les agents el període de gaudiment. No quan a la comissaria els interessa.

2.4 Formació: anàlisi estratègica, operativa i necessitats formatives ISPC
Efectivament molts/es agents no tenen el curs d’anàlisi, es formen amb els veterans/es. No han sortit places des del 2013 i tenen greus mancances en delictes econòmics (finançament del terrorisme). Han posat en marxa un pla per vigilar les xarxes socials, just la setmana passada va finalitzar un curs a l’ISPC.

2.5 Necessitat de civils i estudiants en pràctiques
Han valorat la possibilitat de comptar amb estudiants i civils en tasques d’anàlisi, traducció, etc. però pels tipus d’informació i la confidencialitat que requereix han descartat aquesta opció.

2.6 Membres en segona activitat
Són els primers interessats que no volen perdre l’experiència i el talent dels especialistes, però expliquen que malauradament en ser un servei operatiu és difícil conjugar els dos conceptes. Estan pendents de si surt una regulació que permeti la convivència dels dos factors.

2.7 Guàrdies i conciliació familiar
Ens expliquen que fa poc més d’un any, van tenir una reunió amb la totalitat dels caps i van establir una nova regulació que va comportar la reducció al mínim possible d’efectius presencials a les nits al no estar prou justificats amb l’excepció de BCN on segueix essent necessària. La resta d’efectius entren a la roda de les GNP’s.

2.8 Complement especialitat
No depèn de la comissaria, els fem esment que quan estigui aprovada la possibilitat de la realització de les bosses de voluntaris de nits a USC si no augmenten el complement pot provocar que efectius marxin per ser més interessants les condicions d’USC que les de la comissaria. Avisats queden.

2.9 Armes llargues
Diuen que no és necessari dotar específicament i si en alguna ocasió existeix la necessitat per algun servei han parlat amb UGR i que les facilitaran, malgrat que de moment no les han fet servir. Preguntats sobre quina formació estan rebent, la resposta es cap.
Els recordem que el personal ha de rebre formació especifica en aquest tipus d’armament per si un dia es necessita, han de saber utilitzar-lo perfectament.

2.10 Armes curtes
Han realitzat dues peticions de pistoles de dimensions més petites amb el mateix calibre 9 mm. De moment disposen de 16 armes amb dimensions més reduïdes.

2.11 Manca de vehicles
No depèn d’ells, penja de la recepció a l’UGR de les diferents licitacions que la Generalitat realitza. Esperen rebre vehicles durant aquest 2022. Aquesta és la previsió malgrat que no saben encara terminis ni quantitats.

2.12 Vehicles judicials
Segueixen demanant als jutjats la cessió de vehicles, malgrat que el procediment no és prou àgil com els agradaria.

2.13 Equips de comunicació
Són molt insistents reclamant material. Malgrat que la quantitat no és òptima sí que els permet treballar de manera correcta.

2.14 Microcàmeres i smartphones
No tenen microcàmeres pròpies, depenen de la CGIC. Sí que disposen d’una bona dotació de smartphones.

2.15 Ordinadors i discs durs
No entenen la queixa, asseguren que han estat dotats d’equips d’altes prestacions tant connectats a la xarxa com externs (equips de sobretaula i portàtils). Han arribat també pantalles addicionals per poder treballar amb doble pantalla.

2.16 Publicació de vacants a la Intranet d’Interior
Aquesta és la filosofia del nou equip gestor de la comissaria i així asseguren s’ha fet (posen exemple del fet que hi ha hagut més de 500 efectius que s’han presentat a l’últim oferiment).

2.17 Càrregues de feina efectives
Reconeixen càrregues de feina en moments puntuals explicant dos exemples (resposta a la sentència i les mobilitzacions per un raper). Han parlat amb la CGI per quan passi demanant ajuda per instruir, ja que els delictes estan molt pautats.

2.18 Auriculars
S’han fet reiterades peticions, però no tothom en disposa. Tothom hauria de tenir auriculars sense fils. De moment quan s’espatllen els reposen i rescat els proporciona si hi ha necessitat.

2.19 Fundes exteriors armilles
Aquest problema es repeteix a diverses comissaries, hem traslladat a la responsable del SAUC i de la subdirecció assistents a la reunió que no entenem per què hi ha tanta reticència a dotar a tots els efectius d’una unitat donat que tothom disposa d’una armilla. UGR diu no malgrat que la unitat d’armes diu que han de tenir-la.
La funda és necessària per quan els/les agents d’aquests tipus d’unitats realitzen diversos serveis uniformats (oris, cursos a l’ISPC, eleccions, trobades policials, etc.)
Malgrat que en aquesta reunió no era el marc on realitzar la reclamació, si hem volgut deixar constància de la problemàtica i que elevin ells també com a responsables del SAUC i de la Subdirecció el repetitiu problema absolutament il·lògic. (el preu de la funda exterior és inferior al del paquet balístic, no suposa cap desgavell econòmic dotar a aquestes unitats)

2.20 Esprai de defensa
Es va realitzar un estudi per aquestes unitats i s’han autoritzat, només falta lliurar-los.

2.21 Ubicació geogràfica
Entenen la queixa, literalment expressen que “amb tota la raó” per les disfuncions laborals i perjudicis que genera un canvi constant. Són conscients dels diversos canvis de lloc físic de les UINF’s en especial la Metro-Nord que és la que més vegades ha canviat d’emplaçament. Finalment, el lloc definitiu és l’emplaçament actual a Montcada i Reixach.

2.22 Visites sindicals
Són coneixedors que en algun moment hi ha hagut dificultat per poder accedir a les dependències, però l’equip actual no té cap inconvenient en què accedim a fer les visites sindicals per atendre als/les companys/es i observar les condicions en les quals treballen.
No els consta cap problema en aquest sentit des que està nomenat el nou equip, això si hem de trucar i ens vindran a buscar per poder accedir a les dependències.
Ens conviden a si hi ha algun problema en aquest sentit, els traslladem si passa un cas. Volem recordar que aquesta praxi d’impedir fer la feina sindical pot comportar vulneracions de drets fonamentals.

2.23 Dobles pantalles
Aquest punt ha estat contestat al punt 2.15 Ordinadors i discs durs.

2.24 Horari especial
La modificació no depèn de la comissaria.

2.25 Pagament Oris
No els consta cap incidència. Ja va ser penjat a Intranet que el pagament es faria el mes de novembre.

2.26 Instrucció vacances
Els ve donat, ells no decideixen. Amb relació al % 80-20 algunes àrees podrien estar exceptuades.

2.27 Indemnització per raó de servei
Estan estipulades de forma corporativa ells només donen tràmit.

2.28 Àrees territorials
La seva petició que ja ha estat tramitada i explicada vol modificar que les UINF’s passi a ser Àrees.

2.29 Intercanvi de vehicles
Entenen la demanda de rotar vehicles entre les diferents unitats per evitar que els vehicles estiguin “cremats”. Prenen nota.

Fins aquí el resum dels temes tractats a la reunió d’aquest matí. La pròxima reunió està prevista pel mes de febrer (trimestrals) i com sempre si teniu algun problema i/o proposta a realitzar la podeu traslladar al/la vostre delegat/da de zona o mitjançant correu electrònic a spc@spc-me.cat

* Si accedeixes al web amb la teva contrasenya, podràs veure el document de l’ordre del dia.