Reunió sobre la manca de personal a la Sala del 112 de Reus

Aquest matí, 11 de novembre de 2022, s’ha fet una reunió amb la Sotsdirectora General de Recursos Humans, un Intendent de la Comissaria General Tècnica, responsables policials de les sales de comandament i representants de les diferents organitzacions sindicals representatives del CME.

Una reunió, que no és la primera, i que segurament no serà l’última, on una vegada més, s’ha posat damunt de la taula la greu situació que es viu a les sales de comandament del CME, i més concretament a la sala 112 a Reus, relacionada sobretot amb la manca manifesta d’efectius (operadors de sala). Aquest fet comporta una sobre càrrega laboral molt important i una afectació negativa a les condicions laborals. Unes condicions que s’han de garantir, com així regulen les diferents normes relacionades amb la prevenció de riscos laborals.

Una situació laboral a la sala 112 de Reus, que està en risc d’entrar en fallida, precisament per la manca de personal. La responsable de la DG i els comandaments del CME presents en aquesta reunió, ens han traslladat una sèrie de dades relacionades amb la RLT actual d’aquesta destinació, l’oferiment que s’ha publicat per tal de reforçar el servei d’operador de sala, i els estudis i plans de treball que s’estan desenvolupant per trobar la manera de reforçar amb més personal les diferents sales de comandament.

Dins d’aquesta informació ens han comunicat que s’està estudiant la possibilitat d’implementar un nou quadrant horari de sala, per adaptar la presència efectiva d’operadors de sala suficients per a fer front als incidents, que pel seu volum de treball es donen més en segons quines franges horàries. D’acord amb aquesta informació, des del Sindicat de Policies de Catalunya hem demanat que davant l’estudi d’una possible implementació d’un nou quadrant horari a les sales de comandament, les organitzacions sindicals representatives al CME haurien d’estar presents, per així poder aportar la nostra opinió sindical que afecta la part laboral dels treballadors.

També hem demanat, com a mesura urgent, però temporal, la creació d’una bossa d’hores extres, per reduir la sobrecàrrega actual de treball dels operadors de sala, i sobretot quan no s’arribi al mínim d’agents que han de cobrir amb garanties laborals i d’eficiència en el servei, un torn de treball.

Es tracta d’una mesura inicial sense oblidar que la veritable solució no pot ser una altra que augmentar la RLT d’aquestes destinacions, i no caure en l’error d’aplicar formulacions matemàtiques de tants per cent, a l’hora d’assignar un nombre concret d’agents en aquestes destinacions, sense tenir en compte la part humana i laboral. És a dir, que han de tractar als agents de les diferents sales de comandament com a treballadors/es, i no com a dades estadístiques aplicables a la maquinària industrial a efectes de producció. Uns càlculs matemàtics que han produït que els agents afectats no puguin gaudir de drets laborals, com per exemple, demanar permís d’AP durant els mesos amb més volum de treball (estiu), impossibilitat per realitzar els períodes de descans estipulats, durant la seva jornada de treball, al que tot treballador té dret quan treballa i visualitza de forma contínua una pantalla d’ordinador, i fets més greus que provoquen situacions d’estrès laboral que han motivat baixes laborals en alguns agents.

En relació amb la informació apareguda als mitjans de comunicació on s’informava públicament sobre la possibilitat que no es produiran més tancaments de sales de comandament i un possible retorn al model anterior, ens traslladen que no poden donar cap informació oficial, i que aquesta informació pertoca donar-la als responsables que estan treballant aquesta possibilitat.

En definitiva, des de l’SPC defensa, com a única possible solució inicial, l’augment en el nombre d’efectius que actualment es contempla a les diferents RLT de les sales de comandament, seguint criteris efectius i no exclusivament matemàtics, que garanteixin així que no se sobredimensionarà la càrrega de treball dels operadors de sala per guanyar més efectius en altres destinacions, i per dotar d’unes garanties i protecció laboral.